Αναγνώστες

29 Σεπ 2015

 ΤΟ ΑΓΝΩΣΤΟ ΛΟΥΛΟΥΔΙ

27 Σεπτεμβρίου στις 11:32 μ.μ. · Χαλκίδα ·
Αντρέι Πλατόνωφ- Το άγνωστο λουλούδι
Παραμύθι βασισμένο σε πραγματικά γεγονότα
Απόσπασμα από το έργο του
Μια φορά έπεσε από τον αέρα ένας μικρός σπόρος βρίσκοντας προστασία μέσα σε ένα μικρό λάκκο ανάμεσα στις πέτρες.
Το σποράκι αυτό βασανίστηκε για πολύ, κι έπειτα μούσκεψε μέσα στην πάχνη, άνοιξε στα δύο, αφέθηκαν από μέσα του λεπτές τριχούλες από ρίζες και μ` αυτές τρύπησε την πέτρα και τον πηλό και άρχισε να αναπτύσσεται.
Από τον άνεμο έπεφταν στον πηλό κόκκοι σκόνης κουβαλημένοι από το φύσημα του μαζί με εύφορο μαύρο χώμα. Σ` εκείνους τους μαύρους κόκκους σκόνης υπήρχε τροφή για το λουλούδι ωστόσο οι κόκκοι ήταν ξεροί. Το λουλούδι για να τους μουσκέψει έστηνε καρτέρι όλη την νύχτα στην δροσιά και την μάζευε, σταγόνα -σταγόνα στα φύλλα του και όταν τα φύλλα βάραιναν από την δροσιά το λουλούδι τα χαμήλωνε και η δροσιά έπεφτε κάτω νοτίζοντας τους μαύρους κόκκους της σκόνης, τους φερμένους από τον άνεμο.
Την ημέρα το λουλούδι έστηνε ενέδρα στον άνεμο και το βράδυ στην δροσιά, μοχθούσε νυχθημερόν για να ζήσει και να μην πεθάνει, πάσχιζε συνεχώς να αναπτυχθεί ακόμα και όταν οι ρίζες του τραγάνιζαν τις γυμνές πέτρες και τον ξηρό πηλό.
Στα μέσα του Καλοκαιριού η στεφάνη του λουλουδιού άνθισε μέχρι τότε έμοιαζε με χορταράκι, τώρα είχε γίνει πραγματικό λουλούδι και όπως ένα αστέρι λαμπύριζε με ζωηρή φλόγα και ήταν ορατό ακόμα και στην σκοτεινή νύχτα Στην άκρη του έρημου οικοπέδου η Ντάσα αισθάνθηκε μια ευωδιά, ο αέρας έπνεε από το οικόπεδο μεταφέροντας από εκεί μιαν ανάλαφρη μυρωδιά σαν φωνή που προσκαλούσε την φωνή μιας άσημης και άγνωστης ζωής
Η Ντάσα ποτέ ως τώρα δεν είχε δει παρόμοιο λουλούδι, κάθησε στο χώμα και το ρώτησε :
Γιατί είσαι έτσι ?
Γιατί δεν μοιάζεις με τα άλλα λουλούδια?
Πως ζεις μοναχό σου, πως φύτρωσες μέσα στον πηλό και δεν πέθανες έτσι μικρό που είσαι. Δεν ξέρω απάντησε το λουλούδι
Η Ντάσα έσκυψε στο λουλούδι και το φίλησε στο φεγγερό του κεφαλάκι
Ακούτε πόσο όμορφα μυρίζει? Έτσι ανασαίνει αυτό
Στην Ντάσα φάνηκε ότι το λουλούδι τεντωνόταν προς το μέρος της και την καλούσε κοντά του με την σιωπηλή φωνή της ευωδιάς του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: