Αναγνώστες

22 Ιαν 2013

Ελαιοτριβείο. Παλιό χειροκίνητο λιοτρίβι


                                              Άγιος  Βλάσιος (οικισμός Λόκα)  Κύμη  Εύβοια
1891 ο θεμέλιος λίθος, 
Ένα ζωντανό μνημείο,
                    μια σελίδα που περιγράφει με εικόνες   την  οικονομική  
και  τεχνολογική ιστορία  του τόπου
        
Το αλώνι:   Σύνθλιψη  και μετατροπή της ελιάς σε πολτό.
Τις μυλόπετρες κινούσε  ένα άλογο.  Αλυσίδες  συνδέονταν με την προέκταση της ξύλινης δοκού που στηρίζει  τις δύο μυλόπετρες. και  με συσκευή που φορούσε το άλογο την λεγόμενη λεμαριά. Τραβώντας το άλογο έξω και γύρω από το αλώνι τις  κινούσε γύρω από τον άξονά τους πολτοποιώντας τις ελιές.


 Ο πολτός μεταφερόταν με χύτρες στην πέτρινη δεξαμενή την λεγόμενη γούρνα




Τοποθετούσαν ποσότητα πολτού ελιάς μέσα  σε τετράγωνη θήκη από  χοντρό μάλλινο ύφασμα σχήματος φακέλου διαστάσεων  70 επί 70 εκατοστών περίπου το ονομαζόμενο τσαντίλι. το οποίο έκλεινε όπως ακριβώς ένας φάκελος.




.  Κάτω από την πλάκα του πιεστηρίου τοποθετούσαν  δέκα περίπου τσαντίλια το ένα πάνω από το άλλο, γεμισμένα με την ανάλογη ποσότητα πολτοποιημένης ελιάς
 Για την επίτευξη μεγάλης πίεσης  τοποθετούσαν ένα μαδέρι η μια σιδερένια σωλήνα  στην στεφάνη που κινεί την πλάκα και τραβούσαν για την περιστροφή της με συρματόσχοινο συνδεδεμένο σε ένα μαγκάνι. 


Στην εικόνα μας την θέση των  τσαντιλιών  έχουν πάρει ξύλινοι τάκοι για την ασφαλή στήριξη της πλάκας Το μείγμα λαδιού και μούργας έρεε από την βάση του πιεστηρίου  και με μια μεταλλική υδρορροή  κατευθυνόταν σε διπλανή δεξαμενή, όπου το άφηναν να ηρεμήσει.


 Το λάδι ελαφρύτερο  ανέβαινε στην επιφάνεια και το συνέλλεγαν  με ειδικό κάνιστρο, ενώ η μούργα καθόταν στον πυθμένα της δεξαμενής, από όπου με το άνοιγμα μιας κάνουλας  χυνόταν στον χώρο των αποβλήτων
                                              Λεμαριά

4 σχόλια:

İlhami Uyar είπε...

Souvenirs from our ancestors,old people had wörked very hardly,nowadays not hard all jobs very easly,regards

Κωνσταντινος Αγγελόπουλος είπε...

Thanks Mr. Ilhami Uyar: good comment

Αλεξάνδρα Βαλή είπε...

Κε Αγγελόπουλε, εύγε για το ιστολόγιό σας. Πολύ με εντυπωσίασε- ευχάριστα. Είμαι κι εγώ κάτοικος στην όμορφη Εύβοια και με ενδιαφέρει η φύση. Ήθελα μόνο να παρατηρήσω ότι η φωτογραφία που έχετε στο φόντο είναι από τη Ολλανδία!!!

Κωνσταντινος Αγγελόπουλος είπε...

Εχεις δίκιο Αλεξάνδρα εχω δικές μου φωτογραφίες αλλά για φόντο χρησιμοποιείς υποχρεωτικά προεπιλεγμένες απο το Blogger