Αναγνώστες

2 Μαΐ 2008

Η μητέρα τροφός και οι εχθροί της

Ξενοφών 430 έως 350 π।χ. στα απομνημονεύματα του αναφέρει τα εξής λεχθέντα από τον Σωκράτη: Κι` ακόμα η γη πού είναι μια θεά, διδάσκει και την δικαιοσύνη σ` όσους μπορούν να την κατακτήσουν. Γιατί αυτούς που την υπηρετούν άριστα τους ανταμείβει με πλείστα αγαθά . Το κατ` εμέ είναι παράδοξο να υπάρχει ελεύθερος άνθρωπος που να έχει άλλο κτήμα γλυκύτερο από αυτήν ή που να βρήκε κάποια άλλη ενασχόληση πιο ευχάριστη ή πιο ωφέλιμη στη ζωή. Κι` αν η καλλιέργεια της γης εμποδιστεί από πολυάριθμα ξένα στρατεύματα όσοι ασχολούνταν με την καλλιέργεια πού σκληραγωγούνται ανδροπρεπώς αυτοί είναι καλά προετοιμασμένοι και στο σώμα και στο φρόνημα και αν δεν τους εμποδίσει κανένας θεός μπορούν να επιτεθούν στον εχθρό που εμποδίζει την καλλιέργεια. Και πολύ ορθά είπε εκείνος που υποστήριξε, ότι η καλλιέργεια είναι μητέρα και τροφός των άλλων τεχνών, γιατί όταν αυτή ευδοκιμεί δυναμώνουν κι` άλλες τέχνες, όπου όμως η γη παραστεί ανάγκη από κάποια αιτία να μείνει χέρσα, σβήνουν σχεδόν κι` άλλες τέχνες και στην ξηρά και στην θάλασσα
Οι σημερινοί εχθροί πυρομανείς και οικοπεδοφάγοι βρίσκονται ανάμεσα μας

4 σχόλια:

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΛΙΑΣ είπε...

το πρόβλημα πλέον είναι , πως όσο γυμνασμένος και ανδροπρεπείς κι αν είσαι στις μέρες μας δεν φτάνει για να διώξεις τους πυρομανείς και οικοπεδοφάγους . Η δύναμη του χρήματος είναι πλέον τεράστια και η ανάγκη για μεγαλύτερη κατανάλωση "αγαθών" και ΑΓΑΘΩΝ είναι τόσο μεγάλη , που αλωτριώνει χαρακτήρες και σμιλεύει συνειδήσεις . Η ανάγκη για μια ακόμα επιβεβαίωση της παντοδυναμίας του ανθρώπου , περνά μέσα από τούνελ , βουνά , θάλασσες , ποταμούς και μηχανές με δύναμη χιλιάδων αλόγων . Μηχανές , έτοιμες να ποδοπατήσουν οτιδήποτε ορθώσει ανάστημα. Αυτή άλλωστε η απληστία του ανθρώπινου είδους , δεν είναι και η αιτία για την πρόοδο της ζωής σε αυτό τον πλανήτη; Είμαι σίγουρος , πως θα έρθει η στιγμή που η απληστία θα τιμωρηθεί. Ευχομαι μόνο τούτο δω το πράμα : Να αναπαύομαι αυτή τη στιγμή σε ύπνο αιώνιο και ευτυχή.

Κωνσταντινος Αγγελόπουλος είπε...

Αγαπητέ φίλε γιάνη συμφωνώ απόλυτα, απλά πρέπει να αναδεικνύουμε ορισμένες καταστάσεις με σκοπό την διαμόρφωση των συνειδήσεων, όπου μπορεί να υπάρχουν ακόμα.

melitis ΠΗΝΕΙΑΣ είπε...

χαίρε φίλε,ωραία εμβαθύνεις στους μύθους μας,απλά και όμορφα.το γνώθι σεαυτόν και το μέτρο των προγόνων στον αντίποδα της σημερινής λεηλασίας των απογόνων του αυξάνεσθε και κυριεύσατε τη γη(γαία).όμως και εσύ τελικά κάτι σταυρούς κοτσάρεις και κάτι μάννα εξ ουρανού,ενώ τα λουλουδάκια είναι της μάννας γης.

Κωνσταντινος Αγγελόπουλος είπε...

Εχεις δίκιο αγαπητέ Μελίτη δεν πρέπει να μπερδεύουμε υλικές και άυλες αξίες. Με εντυπωσίασε όμως το σημείο και το δέσιμο της κατασκευής με τον περιβάλλοντα χώρο, γιατί υπάρχουν και έργα τέχνης που αναδεικνύονται από την φύση και όχι αποκλειστικά από τον κατασκευαστή