Αναγνώστες

5 Ιουν 2008

Το γαμήλιο ταξίδι της μέλισσας

Αν ο αρχέγονος πρόγονος της μέλισσας ήταν έντομο μοναχικό και αναζητούσε το ζευγάρι του την εποχή της αναπαραγωγής, τότε και η φυσική σμηνουργία μπορεί να αποτελεί μια παρεκτροπή της σεξουαλικής ορμής για τα ατελή και ανήμπορα να ζευγαρώσουν θηλυκά που είναι οι εργάτριες με σκοπό την ικανοποίηση της επιθυμίας για αναπαραγωγή । Μ ε το ξύπνημα του ενστίχτου, πραγματοποιείται το γαμήλιο ταξίδι τμήματος του μελισσιού και μετά την εγκατάσταση του σε νέα φωλιά, η γέννηση ενός νέου μελισσιού είναι γεγονός।

Όταν το νέο σμήνος εγκατασταθεί μόνιμα στην θέση που αυτό επέλεξε αρχίζει να δουλεύει εντατικά σε λίγες ημέρες έχει χτίσει τις πρώτες κηρήθρες και η βασίλισσα έχει γεννήσει τα πρώτα αυγά. Ο χρόνος τρέχει πρέπει να προλάβει να ανανεώσει τον πληθυσμό του, πριν από τον θάνατο των μελισσών που ξεκίνησαν από την μητρική κυψέλη, η μέλισσα την εποχή αυτή ζει περίπου 40 με 50 ημέρες
Η σύλληψη και η μετάγγιση ενός τέτοιου σμήνους δεν έχει οικονομική αξία και μπορεί να, γίνει μόνο για λόγους παρατήρησης αλλά και διασκέδαση. Συνήθως η βασίλισσα που το συνοδεύει είναι παλιά, ο πληθυσμός του έχει μειωθεί κατά το ήμισυ σε σχέση με αυτόν που αναχώρησε από την μητρική κυψέλη πριν 15... 20 ημέρες και εάν δεν κατορθώσει να εκκολαφθεί αρκετός νέος πληθυσμός λόγω φθοράς της κηρήθρας κατά την μετάγγιση, το νέο αυτό σμήνος δεν θα έχει καλή εξέλιξη. Μπορούμε να το τοποθετήσουμε σαν δεύτερο η τρίτο πάτωμα μιάς δυνατής κυψέλης που χρειάζεται πάτωμα με την μέθοδο της συνένωσης με εφημερίδα και με βασιλικό διάφραγμα, για την αποφυγή μονομαχίας των βασιλισσών κατασκευάζοντας μια κυψέλη με δύο βασίλισσες. Μετά την συνένωση ο πληθυσμός του δυνατού σώματος που θα ανέβει στον όροφο με το νέο σμήνος θα βοηθήσει την βασίλισσα του να αυξήσει την ωοτοκία της για μια γρήγορη ανάπτυξη. Επίσης μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε όταν θέλουμε να σώσουμε ένα ορφανό μελίσσι συνενώνοντας το με το σμήνος που έχει βασίλισσα.

3 σχόλια:

PanKok είπε...

Τελικά κατάφερες να το πάρεις, Κωστή?
Βάλε μια φωτό από την κυψέλη του...

Κωνσταντινος Αγγελόπουλος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
pispirigos21 είπε...

eviabee υπαρχουν αρκετες κυψελες στις ταρατσες των πολυκαττοικιων απο φιλους της μελισσας.Σιγουρα κοντα εκει θα βρισκετε ενα μικρο μελισσοκομειο καμουφλαρισμενο καλα.